Pas op met kenniscontent


Hallo Reader,

Als expert of thoughtleader ben je al snel geneigd om via je content veel kennis te delen. Want daarmee kun je natuurlijk heel goed laten zien welke kennis en expertise in huis is. Op zich klinkt dat logisch. Maar... er kleven wel enkele nadelen aan het delen van kenniscontent. Die content is namelijk vaak gericht op informeren of onderwijzen. Ofwel rationele content. Maar je publiek wil meer. Die wil de mensen achter het bedrijf leren kennen en een gevoel krijgen bij een organisatie of bij een ondernemer. Daarnaast wil men op social media vooral ook vermaakt of geïnspireerd worden. En met kenniscontent is dat vrij lastig, al kan het zeker wel.

Dan is goed als je je bewust bent van de valkuilen van kenniscontent. Zodat je daar niet intuint. En gelukkig zitten er ook veel voordelen aan het delen van kenniscontent al worden die lang niet altijd goed benut.

Valkuilen van kenniscontent

  • Kenniscontent kan veel bezoekers trekken. Maar meestal doen die niets op je site
  • Mensen kunnen je sneller saai vinden
  • Meestal is er veel concurrentie op het delen van bepaalde kennis. Wordt jouw kennis dan nog wel gevonden?

Kansen van kenniscontent

Ondanks die nadelen, wegen de kansen van kenniscontent in mijn ogen zwaarder.

  • Het kan basiscontent zijn: zonder die content is je website niet compleet en loop je het risico dat mensen iets missen wat je expertstatus geen goed doet. Dus soms zijn er must haves.
  • Als je kenniscontent echt inspeelt op het 'They seek, you answer'-principe én jouw antwoorden zich richten op de beslisfase van het aankoopproces. Dat laatste is cruciaal.
  • Als er weinig concurrerende content is voor specifieke deelonderwerpen is dat kennis waarmee je echt opvalt. Dat vraagt wel om onderzoek.
  • Als jouw kenniscontent vol staat met eigen inzichten, visie en onderbouwde, afwijkende meningen

Wil je hier wat meer over weten, bekijk dan de podcastvideo op YouTube. Of luister naar de laatste aflevering van de 100% Expert podcast op Spotify of in een andere podcastapp.

De ideale contentmix

Kenniscontent is informerende content en vanwege de inhoud rationeel van aard. Een andere vorm van rationele content is helpende content. Denk dan bijvoorbeeld aan demonstraties of FAQ's.

Naast deze rationele content heb je in mijn ogen ook altijd emotionele content nodig. Die kan inspirerend zijn of entertainend. Door voor jouw content een goede mix te maken van rationele en emotionele content, maak je de meeste impact.

Hoe die mix eruitziet verschilt per bedrijf. Het hangt af van je merkwaarden, je doelen en van de kanalen en middelen die je inzet. Bekijk zelf hoe jouw ideale contentmix eruit zou kunnen zien.

Je contentstrategie in één dag

'Tijdens het 1-op-1 traject hebben we samen een contentstrategie opgesteld voor Legalbylegal. Onder andere door het inventariseren van de klantreis, opstellen van KPI’s en het maken van een content SWOT. Naast onderzoek op strategisch niveau is Linda ook mega creatief en schudt ze het ene na het andere content idee uit haar mouw. Wat ook nog eens echt past binnen ons merk. Door haar realistische blik op de haalbaarheid van ideeën, kon ik na de contentstrategiedag meteen aan de slag met de opgedane kennis.'
Dat was de ervaring van marketing- en communicatieadviseur Charlie ten Berge.

Spreekt dat je aan?

Tijdens een Content Strategiedag werken we samen aan jouw contentstrategie volgens een beproefd framework. Ik doe daarvoor het benodigde voorwerk zodat we onderbouwde keuzes maken. Zo realiseer je in een dag de strategie en een uitwerking naar onderwerpen, formats en kanalen.

2024 is volgeboekt maar in januari heb ik nog ruimte.

In mijn vorige mail vertelde ik meer over dagelijks posten op LinkedIn (of andere socials). Is dat nou echt handig? Zoals zo vaak hangt het er vanaf, maar ik geef je handvatten om dat voor jezelf op een rij te zetten.

GO content,

Linda Krijns

Linda Krijns, contentstrateeg

Ik help kennisprofessionals en bedrijven om hun status als expert en kennisleider goed zichtbaar en vindbaar te maken. Met impactvolle content die recht doet aan hun expertise.

Read more from Linda Krijns, contentstrateeg
content keuzes maken

Hallo Reader, Aan het begin van een nieuw jaar zit je vaak vol goede voornemens. Maar we weten allemaal hoe het met goede voornemens afloopt… Wat kun je dan doen? Zelf doe ik twee dingen: Ik plan leuke dingen in Ik maak keuzes Ga voor leuke dingen Voornemens die om leuke, positieve dingen draaien, lukken meestal wel. Dus plan ze in. Boek een bioscooppas of museumjaarkaart. Maak afspraken met mensen die je al een tijd niet gezien hebt. Plan leuke uitjes of start met het regelen van die...

effectieve content in 2025

Hallo Reader, In mijn vorige mail benoemde ik een aantal contentuitdagingen voor 2025. Een daarvan is content shock: je doelgroep ziet iedere dag zoveel content dat het hem duizelt. Zorgen dat jouw content echt onder de ogen van je doelgroep komt én een bepaald effect op die persoon heeft, dat wordt steeds lastiger. Eerder deze week zag ik tieners op TV vertellen hoeveel tijd ze per dag op hun telefoon doorbrachten. De een zo'n 6 uur, de ander ruim 7 uur. Vrijwel volledig besteed aan TikTok...

obstakels voor content in 2025

Hallo Reader, Zorgen dat jouw content echt onder de ogen van je doelgroep komt. Dat is misschien wel de grootste contentuitdaging van 2025. Jouw content neemt het namelijk op tegen 4,6 miljard stuks content die iedere dag gepubliceerd wordt. Nu is dat in Nederland gelukkig wel wat minder, maar veel content verdrinkt in een zee van concurrerende content. Maar dat is niet het enige: om gezien te worden moet je ook rekening houden met de steeds wisselende algoritmes van Google en alle social...