Bedreigingen voor je blog in 2025. Plus kansen!


Hallo Reader,

Heb je een blog op je site dat ervoor zorgt dat mensen op die manier jou en je aanbod ontdekken? Lees dan even verder, want er zijn drie ontwikkelingen die mogelijk een bedreiging vormen voor deze functie van je blog:

  1. Google stuurt minder mensen door naar jouw site
  2. De zoekresultaten geven het antwoord al
  3. Mensen gebruiken ook AI-tools als ze iets willen weten

Per ontwikkeling laat ik je kort zien wat er speelt, maar ook hoe je hier een kans in kunt zien.

1. Google trekt eigen sites voor

Onderzoek in de VS laat zien dat Google steeds minder mensen stuurt naar websites die niet van Google zijn. Dat is niet zo gek. Google heeft advertenties te verkopen en houdt mensen dus het liefst op de eigen websites waar die ads de views en kliks opleveren waarmee Google zijn geld verdient. Google stuurt mensen dus ook graag naar YouTube, Google Maps of naar een andere Google plek waar je bijvoorbeeld een hotel of vliegticket boekt of iets koopt via Google Shopping.

Kans voor jouw blog

Als je ziet dat je blog de laatste tijd minder bezoekers trekt, kijk dan wat Google nu aan zoekresultaten toont voor zoekopdrachten die eerder voor bezoekers zorgden. Sta je daar nog steeds goed tussen of toont Google nu meer andere opties?

Maak jezelf minder afhankelijk van organische bezoekers vanuit Google. Kijk of je jouw kennis misschien op andere platformen kunt delen waardoor je op meer plekken zichtbaar bent en/of verkeer via andere kanalen kunt krijgen. Dat kan YouTube zijn of een andere plek waar je doelgroep graag komt of zoekt.

2. Het antwoord staat al in de zoekresultaten zelf

Google toont meer en meer de antwoorden al op de pagina met zoekresultaten zelf. In de EU valt dat nog niet heel erg op, vanwege regelgeving die Google hierin beperkt. Maar ook hier zien we steeds meer antwoorden op zoekvragen al direct op de zoekresultatenpagina verschijnen. Waardoor mensen niet meer naar je site hoeven door te klikken.

Is dat erg? Vanuit de gebruiker bezien niet want die heeft sneller antwoord. Voor een blog dat informatie en kennis deelt kan het wel een probleem zijn. Bijvoorbeeld als je bij die informatie nu een call to action hebt staan naar een weggever, dienst of product. Of als je om een andere reden zoveel mogelijk bezoekers naar je site wilt trekken.

Kans voor jouw blog

Zorg dat jouw blogartikelen inspelen op vragen die mensen stellen en richt je pagina’s zo in dat Google jouw antwoorden toont. Dat is goed voor je zichtbaarheid en een deel van de mensen die jouw antwoord ziet, zal alsnog doorklikken. Dat zijn mogelijk zelfs de interessantste bezoekers.

3. AI-antwoordmachines

ChatGPT, Claude, Perplexity, Gemini en Bing Copilot zijn alternatieve zoekplekken die steeds meer bekendheid en gebruikers krijgen. Op dit moment is dat nog geen bedreiging voor Google en daarmee voor jouw traffic via Google. Recent onderzoek laat namelijk zien dat 99% van de AI-gebruikers aangeeft dat ze naast AI ook nog gewoon Google gebruiken als ze iets willen weten.

Maar het gebruik van AI-tools als vraagbaak groeit en dat kan op een gegeven moment wel ten koste gaan van het gebruik van Google als zoekmachine. Of we gaan een verschuiving zien: korte, specifieke vragen stellen we via Google en voor complexere kennisvragen waarbij we verdieping zoeken, gebruiken we AI. Het lastige is dat de meeste AI tools geen bronnen vermelden en dus geen bezoekers naar je site sturen. Maar diezelfde AI pakt wel de kennis van jouw site af…

Kans voor jouw blog

Wil je jouw blog toekomstbestendig houden en vermoed je dat jouw doelgroep Ai gebruikt of gaat gebruiken? Dan kan het handig zijn om niet alleen in te spelen op vindbaarheid in Google, maar ook op vindbaarheid via AI-tools of andere platformen zodat je minder afhankelijk wordt van Google Search.

Je blogstrategie als oplossing

Je blog blijft resultaat opleveren als je met een blogstrategie werkt. Dan blog je gericht op basis van jouw doelen en doelgroep. Daarnaast bevat een effectieve blogstrategie de stappen die je zet om je blogs te promoten en op meerdere plekken vindbaar te maken.

Houd daarnaast in de gaten welke veranderingen mogelijk het effect van je blog kunnen beperken. Kijk of die veranderingen betekenen dat je ook ergens anders aanwezig moet zijn om je publiek te bereiken. Of dat je iets moet aanpassen in je blog zelf. Verwerk dat in je blogstrategie.

BIJPASSENDE PODCASTS OVER DIT ONDERWERP

De 100% Expert Podcast helpt je bij de groei van je expertmerk, met:

Je vindt de 100% Expert podcast o.a. bij Spotify, Apple podcasts en als video op YouTube. Samen met ruim 100 andere afleveringen over content, contentstrategie en kennisleiderschap.

Vorige mail gemist?

In mijn vorige mail liet ik je 10 manieren zien waarmee je video's goed kunt hergebruiken.

Succes met je content!

Linda Krijns

Tijdens een Content Strategiedag werken we samen aan jouw contentstrategie volgens een beproefd framework. Ik doe daarvoor het benodigde voorwerk zodat we onderbouwde keuzes maken. De content voor je blog is een van de onderwerpen die we tackelen.

Er zijn nog 4 plekken beschikbaar in 2024 (1 in september, 2 in november en 1 in december).

Linda Krijns, contentstrateeg

Ik help kennisprofessionals en bedrijven om hun status als expert en kennisleider goed zichtbaar en vindbaar te maken. Met impactvolle content die recht doet aan hun expertise.

Read more from Linda Krijns, contentstrateeg
content keuzes maken

Hallo Reader, Aan het begin van een nieuw jaar zit je vaak vol goede voornemens. Maar we weten allemaal hoe het met goede voornemens afloopt… Wat kun je dan doen? Zelf doe ik twee dingen: Ik plan leuke dingen in Ik maak keuzes Ga voor leuke dingen Voornemens die om leuke, positieve dingen draaien, lukken meestal wel. Dus plan ze in. Boek een bioscooppas of museumjaarkaart. Maak afspraken met mensen die je al een tijd niet gezien hebt. Plan leuke uitjes of start met het regelen van die...

effectieve content in 2025

Hallo Reader, In mijn vorige mail benoemde ik een aantal contentuitdagingen voor 2025. Een daarvan is content shock: je doelgroep ziet iedere dag zoveel content dat het hem duizelt. Zorgen dat jouw content echt onder de ogen van je doelgroep komt én een bepaald effect op die persoon heeft, dat wordt steeds lastiger. Eerder deze week zag ik tieners op TV vertellen hoeveel tijd ze per dag op hun telefoon doorbrachten. De een zo'n 6 uur, de ander ruim 7 uur. Vrijwel volledig besteed aan TikTok...

obstakels voor content in 2025

Hallo Reader, Zorgen dat jouw content echt onder de ogen van je doelgroep komt. Dat is misschien wel de grootste contentuitdaging van 2025. Jouw content neemt het namelijk op tegen 4,6 miljard stuks content die iedere dag gepubliceerd wordt. Nu is dat in Nederland gelukkig wel wat minder, maar veel content verdrinkt in een zee van concurrerende content. Maar dat is niet het enige: om gezien te worden moet je ook rekening houden met de steeds wisselende algoritmes van Google en alle social...