Jouw expertise echt in de spotlight


Hallo Reader,

Op veel websites zie ik ‘blog’ in de navigatie en op de homepage staan. Maar wist je dat een kennisbank je expertise veel duidelijker etaleert dan een gewoon blog en je bovendien onderscheidt van concurrenten?

En een kennisbank biedt meer voordelen. Als je die namelijk vrij toegankelijk maakt en zo laat zien dat jij bereid bent om veel kennis te delen, levert je dat goodwill op bij je doelgroep. Daarnaast kan het ook seo-voordelen opleveren.

Dus als jij veel kennis en expertise in huis hebt kan het de moeite waard zijn om te kijken of je niet liever aangeeft dat je een kennisbank hebt in plaats van een blog.

Van blog naar kennisbank

Wanneer is het dan slim om je blog om te bouwen tot een kennisbank?

Kijk dan eerst naar je doelgroep: voelt die zich aangetrokken tot een kennisbank? Zijn ze hongerig naar kennis?

Kijk ook naar concurrenten. Hebben zij een doorsnee blog waardoor jouw kennisbank net dat treetje hoger biedt? Of werken zij al met een kennisbank en kun jij dan niet achterblijven?

Maar het belangrijkste is dat je kijkt of je jouw kennisbank op een betekenisvolle manier kunt invullen:

  • Heb je een aantal onderwerpen waarin je echte verdieping kunt bieden?
  • Kun je die kennis op verschillende manieren vorm geven?
    Heb je niet alleen artikelen, maar mogelijk ook whitepapers, webinars, video’s, rapporten, handleidingen of infographics? Want een kennisbank laat mensen op hun eigen favoriete manier spitten naar de gewenste kennis.

Voor Frankwatching schreef ik een stappenplan voor het maken van een kennisbank. Daarvoor maakte ik gebruik van de kennis van Laurens Schaap, van Schaap Ontwerpers. Zij zijn onder andere gespecialiseerd in het bouwen van kennisbanken.

Of beluister de podcast over kennisbanken (Spotify) of bekijk de videopodcast (klik op de afbeelding 👇).

video preview

Je contentstrategie als basis

Een effectieve kennisbank moet een plek krijgen in je contentstrategie, zodat deze je doelen helpt realiseren. Wil je jouw contentstrategie aanscherpen of inhoud geven? Dat kan op twee manieren:

  1. Volg mijn training contentstrategie op 4 en 11 juli bij Frankwatching.
  2. Of kies voor een 1-op-1 dag waarin we samen met je strategie en contentplan aan de slag gaan en ik vooraf al veel voorwerk voor je doe. Dat kan al in juli.

Vorige mail gemist?

Daarin deelde ik tips om met pionierende content te werken. Daarmee deel je net even andere content dan andere afzenders waardoor je meer opvalt. Je kiest voor een andere inhoud of je gebruikt een andere toon, insteek of format.

In de maak

Er komen artikelen en podcasts aan over: de content APK zodat je kunt zien waar je staat nu 2025 halverwege is en vindbaarheid in AI & AI-overzicht in Google. Maar ook hoe je een contentstrategie maakt voor interne communicatie of voor arbeidsmarktcommunicatie, want dat vraagt toch een net even andere aanpak.

Heb je een verzoeknummer voor een artikel of podcast, reageer dan op deze mail. Ik antwoord altijd.

GO content!

Linda Krijns

Linda Krijns, contentstrateeg

Ik help kennisprofessionals en bedrijven om hun status als expert en kennisleider goed zichtbaar en vindbaar te maken. Met impactvolle content die recht doet aan hun expertise.

Read more from Linda Krijns, contentstrateeg

Hallo Reader, Er wordt iedere dag bizar veel content gedeeld en dat zorgt er meer dan ooit voor dat je je moet onderscheiden. Misschien wel de beste manier om dat te doen is met pionierende content. Als je pioniert deel je net even andere content dan andere afzenders waardoor je meer opvalt. Je kiest voor een andere inhoud of je gebruikt een andere toon, insteek of format. Zo maak je pionierende content Ik schreef een artikel met verschillende manieren om je te onderscheiden dankzij...

breder vindbaar online

Hallo Reader, Bij vrijwel iedereen die ik spreek, staat betere vindbaarheid wel op het wensenlijstje. Wat me dan opvalt is dat het dan bijna altijd draait om vindbaarheid in Google. Logisch en toch zonde. Want steeds meer mensen zoeken op verschillende plekken. Google heeft daarin nog steeds een gigantisch aandeel, dus seo is nog lang niet dood. Maar het zoekgedrag op andere plekken groeit. Denk dan aan social media, YouTube en aan AI. Het hangt van je doelgroep af WAAR ze zoeken en deels ook...

kritiek op wat je deelt in je content is goed nieuws

Hallo Reader, Wat doe jij als er kritiek op je content komt? Trek je je terug en kijk je voortaan wel uit om uitgesproken content te delen? Laat je het langs je afglijden? Of ga je er vol in en de discussie aan? Een tijdje geleden kreeg ik zelf met flinke kritiek te maken. Ik dacht eerst ‘what the jeweetwel’ en vond het vervolgens eigenlijk wel leuk. Maar dat was mede omdat ik al snel bedacht hoe ik op die kritiek ging reageren. Slechte PR is ook PR In mijn eerste communicatiebaan stond de...